Materiaalkennis

Wat zijn kunststoffen

Kunststoffen zijn kunstmatig aangemaakte stoffen die opgebouwd zijn uit macromoleculen. De structuur en het moleculaire gewicht van deze macromoleculen zijn bepalend voor de fysische en mechanische eigenschappen van de kunststof.

De belangrijkste voordelen van kunststoffen zijn:
- lichter in gewicht
- chemisch beter bestand
- makkelijker te vormen
- duurzamer
- makkelijker in de massa te kleuren
- in transparante uitvoering verkrijgbaar
- betere isolatiematerialen (zowel thermisch, akoestisch als elektrisch)
- minder energieverslindend bij de productie

Naamgeving van kunststoffen

Kunststoffen worden meestal genoemd naar de basismolecule (nonomeer) waaruit ze zijn opgebouwd en waaruit het voorvoegsel "poly" wordt toegevoegd.
Bijvoorbeeld: PE = Polyethyleen, PA = Polyamide

In de naamgeving van de kunststoffen word ook soms verwezen naar de moleculaire structuur van de basismoleculen.
Bijvoorbeeld: PA6, PA11, HD500 en HD1000

Kunststoffen die opgebouwd zijn uit verschillende soorten nonomeren (de zogenaamde co-polymeren) krijgen soms als naam een opsomming van de namen van de nonomeren.
Bijvoorbeeld: ABS = Acrylonitrile Butadieen Styreen

Indeling van Kunststoffen

Kunststoffen kunnen, in functie van hun eigen eigenschappen, ingedeeld worden in drie grote groepen:

Thermoplasten - Elastomeren - Thermoharders

Thermoplasten worden bij temperatuurverhoging plastisch en kunnen dan vervormd worden. Na afkoeling wordt de vorm gefixeerd en behoudt de kunststof zijn oorspronkelijke eigenschappen (temperatuursbestendigheid, materialenstijfheid, lasbaarheid,...). Dit proces kan, in theorie, een oneindig aantal maal herhaald worden. De thermoplasten kunnen verder nog onderverdeeld worden in amorfe en kristallijne thermoplasten. In vergelijking met kristallijne zijn de amorfe thermoplasten mogelijk transparant, harder en stijver, minder chemisch resistent en vertonen ze een lagere krimp, geringe kruip, een breder verwerkingstraject, ze hebben geen gedefinieerd smeltpunt.

Thermoharders kunnen, na productie, niet meer warm vervormd worden. Hun vervorming tijdens de productie is eenmalig en onomkeerbaar. De meeste thermoharders zijn ook onoplosbaar.

Elastomeren kunnen, na de productie, nog vervormd worden maar deze vorm kan niet gefixeerd worden. Deze stoffen hebben geen vloeifase meer en bevinden zich op kamertemperatuur in de rubberfase.

 

Contactgegevens

Diamantweg 48
5527 LC Hapert
info@kuypers.com
+31 (0)13 509 6611